Aquesta pàgina web utilitza cookies per millorar i optimitzar l'experiència de l'usuari. OK | Llegir més

Noticies

Tota l'actualitat a la teva mà

Vols subscriure't a la news?  Subscriu-te aquí

18/03/2021

El Consell d’Eivissa demana un estudi històric per valorar la declaració de BIC de Sa Fontassa de Santa Gertrudis

El departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa ha encarregat un estudi històric al historiador Antoni Ferrer Arbárzuza per poder avaluar amb més detall la declaració com a Bé d’Interès Cultural de sa Fontassa, a Santa Gertrudis, atenent així a la petició que varen realitzar des de l’Associació de Vesins de la localitat.

Amb l’encàrrec d’aquest estudi, que compta amb un pressupost de 4.960,00 euros, es vol obtenir més elements tècnics i històrics per poder analitzar la possible declaració com a BIC d’aquesta font. 

El naixement d’aigua anomenat sa Fontassa i els horts que permetia regar va ser decisiu en el moment de la ubicació de la parròquia de Santa Gertrudis l’any 1785. La presència d’aigua permetia no dependre només dels conreus de secà, absolutament condicionats al règim de pluges, tan inestable del clima mediterrani. Com s’esdevé en altres regadius tradicionals d’Eivissa, el de sa Fontassa s’estima que tindria el seu origen en època andalusí, molt transformat posteriorment. El que ara és visible pot ser fruit d’unes obres fetes el segle XVIII i en tot cas es un bell exemple d’hidràulica tradicional. L’estudi ara encarregat permetrà aprofundir en el seu coneixement.

A darrers de l’any passat l’ajuntament de Santa Eulària va fer una intervenció a sa Fontassa per netejar la zona, retirar la mala herba i deixar les restes de la font al descobert per poder analitzar-les, treballs que després va ampliar el departament de Patrimoni a la fi de poder fer una millor avaluació d’aquest bé.


Tornar

 

Subscriu-te a la nostra newsletter

Deixa'ns les teves dades i començaràs a rebre les nostres comunicacions.

 He llegit i accepto la política de privacitat