Noticies

Tota l'actualitat a la teva mà

Vols subscriure't a la news?  Subscriu-te aquí

06/09/2021

El Consell d’Eivissa adquirirà i rehabilitarà el Molí den Pep Joan a Puig des Molins

El Consell Executiu ha aprovat l’expedient d'adquisició del molí den Pep Joan, ubicat al Puig des Molins d'Eivissa, per un import de 148.700, 00 €. L'oferta de venda ha estat  motivada per l'actual propietària per no poder atendre de forma convenient aquest element patrimonial, declarat BIC el 20 de desembre de 2002, ni poder assumir la seua restauració ni el seu manteniment.

El Molí de Pep Joan és bé patrimonial, declarat BIC, en expedient incoat conjuntament pels Molins d'en Pepe Joan, Molí d'en Fèlix, i Molí d'en Toni Joan, tots tres emblemàtiques construccions del Puig des Molins. En concret, el Molí den Pep Joan, d'una alçada de 9,50 metres, consta de planta baixa, planta intermitja i planta superior, damunt un basament o plataforma, es troba ubicat dins el terme municipal de la ciutat d'Eivissa i s'erigeix coronant la cota més alta del promontori del Puig des Molins, situat a la dreta del Molí den Fèlix i del Molí den Toni Joan, subconjunt que forma part dels anomenats  Molins de Ponent, en contraposició als ja desapareguts Molins de Llevant. Hi ha poques referències històriques, però sembla segur que el Molí den Pep Joan aturà la seua activitat l'any 1930. Sobre la seua construcció, es constata que és un dels més interessants i antics i, sembla que podria ser del segle XVI.

El dit molí, d'acord amb l'informe específic encarregat a l'empresa Einam, es troba en un estat de conservació que és actualment bo considerant la seua antiguitat. Els murs es conserven bastant bé, així com també la fusta que serveix per fer la planta intermitja i la planta superior, recuperable a priori en un 70%, i en tot cas és la planta superior la que caldria revisar més a fons o en part substituir i reposar si s'escau l'arbratge desaparegut fa uns noranta anys.  

La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramón, ha declarat que no obstant el seu raonable estat de conservació, “han transcorregut gairebé vint anys des de la seua declaració i, tot i que l'estat de conservació no és dolent, sí que és cert que el pas d'aquestos vint anys, des de la seua declaració, fa necessària una intervenció amb mesures de conservació preventiva, amb l'objecte salvaguardar aquest patrimoni tan emblemàtic de la història de l'illa, i especialment de Vila i del lloc concret del Puig des Molins”.

“La vàlua d’aquest molí és indiscutible com a bé patrimonial mereixedor de ser conservat, salvaguardat i en benefici per al foment i difusió a la ciutadania envers aquest testimoni del passat i joia del patrimoni insular” ha assenyalat Ramon.


Tornar

 

Subscriu-te a la nostra newsletter

Deixa'ns les teves dades i començaràs a rebre les nostres comunicacions.

 He llegit i accepto la política de privacitat