-
31/03/2021
El Consell d’Eivissa inverteix prop de 80.000 euros en l’adequació i millores a l’espai cultural de ses Païsses de Cala d’Hort
La consellera del departament de Cultura, Educació i Patrimoni, Sara Ramon, ha presentat avui les millores i adequacions que s’han dut a terme durant l’any 2020 a l’espai museístic de ses Païsses de Cala d’Hort. En total, s’ha fet una inversió de prop de 80.000 euros que inclou 15.559,40 euros en la instal·lació d’una passarel·la peatonal de fusta que uneix la casa pagesa amb la necròpolis, facilitant l’accés del públic i garantint que aquest trànsit de visitants no incidirà negativament en la conservació del paisatge i les tombes. També s’ha invertit 39.125,73 euros en obres diverses de manteniment i condicionament de la casa i els corrals annexes. Aquestes actuacions han permès reparar els sostres dels corrals, les parets, pintar l'interior i l'exterior, millorar les instal·lacions de llum... Així, els antics corrals s'han convertit en espais expositius, on els visitants poden gaudir de quatre exposicions monogràfiques Les abelles i la mel, El camp i l'aprofitament dels recursos forestals, Usos de les fibres vegetals i Eines de camp. Aquestes exposicions monogràfiques complementen l'oferta de Can Ros i permet conèixer de prop els processos de treball i la vida a l'Eivissa rural tradicional. En darrer lloc, el 2020 el Departament de Cultura, Educació i Patrimoni també va renovar l'autorització d'us de l'observatori a l'Agrupació Astronòmica d'Eivissa (AAE), així com va realitzar una inversió de 10.095,04€ en el manteniment dels dos telescopis.
Amb aquestes inversions, que inclouen nova senyalitica i un tour virtual, es posa en valor un dels conjunts historicoartístics més rellevants d’Eivissa, l’establiment rural de ses Païsses de Cala d’Hort, espai que, tal com ha explicat Sara Ramon, constitueix una mostra extraordinària d’explotació agrària originada al segle V aC, al moment de la colonització púnica de l’illa i va perdurar, a excepció dels períodes d’abandó, fins al segle XX. “Tenim ara, després d’aquests treballs de millores i adequació, l’oportunitat de gaudir d’una important part de la nostra història i del nostre patrimoni, visitant restes de dos edificis i dues zones de necròpoli, una púnica i una altra bizantina, on es conserven dotze hipogeus, constituint el més singular exemple de necròpolis rural de l'antiguitat conservat a l'illa”.
Amb Sara Ramón hi estaven la directora del Museu Etnogràfic de Can Ros, Lina Sansano, la conservadora del centre, Susana Cardona i la tècnic en Patrimoni, Belén Garijo, que han explicat que al món agrari tradicional, les païsses eren edificis de petites dimensions i caràcter auxiliar que es construïen a finques, parcel·les i horts situats lluny de l'habitatge habitual. Amb el temps les païsses anaren perdent la seva funció original i esdevingueren en veritables casaments o cases pageses pròpiament dites. Com a altres indrets d'Eivissa, a la segona meitat del segle XX, les explotacions agràries de l’àrea de cala d’Hort anaren perdent la seua funció. De les dues antigues païsses, la de can Sorà va ser restaurada pel Consell Insular d'Eivissa i declarada Bé d'Interès Cultural l’any 1994.
El 2006 es va convertir en una extensió del Museu Etnogràfic d'Eivissa, un exemple de casa pagesa, a la qual podem descobrir els diferents espais que conformaven les explotacions agrícoles familiars que varen constituir la base del model de vida, rural i agrari, de la societat tradicional.
Degut a la pandèmia i l'estat d'alarma decretat en març de 2020, així com les posteriors fases de desescalada, les activitats vinculades tant a la dinamització de l'espai, com a la realització d'activitats culturals o vinculades a l'observatori, es varen haver de reduir o anul·lar.
No obstant això, entre els mesos de juliol i octubre, es varen rebre un total de 1281 visitants d'igual manera que el Departament va invertir el seu esforç en oferir al públic la possibilitat de visitar el conjunt des de casa a través de visites virtuals a disposició dels usuaris a les pàgines web www.evissacultural.es o www.museuetnograficdeivissa.es.
El programa d'activitats previst per aquest any inclou també visites i tallers per escoles i grups familiars, la celebració de tallers de tardor, tallers de gastronomia tradicional i d'activitats de caire cultural, així com l'obertura al públic de les exposicions monogràfiques entre els dies 1 d'abril i 31 d'octubre.
OBSERVATORI DE CALA D’HORT
L'observatori de Cala d'Hort, inaugurat el 2011, s'ubica a part dels antics corrals de la casa, i la seua gestió està encomanada a l'AAE , que compta amb personal especialitzat per fer labors de caràcter divulgatiu i científic com astrometria, detecció d'asteroides i fotografia estel·lar.
Com a part de les actuacions de difusió de Cala d'Hort, el 2020 el Departament de Cultura, Educació i Patrimoni va publicar una guia astronòmica que il·lustra les alternatives astronòmiques des de l’enclavament i permet la seva promoció i difusió. A més, hi ha prevista l’adquisició d’un nou telescopi.
Sempre d'acord amb les circumstàncies i seguint les corresponents directrius de les autoritats sanitàries, per l'estiu de 2021, es preveu la celebració de com a mínim 5 trobades astronòmiques entre el 15 de juny i el 25 de setembre, en que 4 monitors de l'AAE guiaran a grups d'un màxim de 25 persones en l'observació de la lluna, la Via Làctia, Júpiter, Saturn, les llàgrimes de Sant Llorenç, cúmuls estel·lars, galàxies i nebuloses.
Sara Ramón ha animat a tothom “a gaudir d’un espai tan emblemàtic com és aquest, i aprofitar tant de bó que tenim a la nostra illa per conèixer i visitar el nostre patrimoni al que, des del Consell Insular d’Eivissa, estam posant en valor”.