-
15/07/2022
La música de Solpost, el duo L’Arannà i de Doménech i Barbé protagonitzen les Nits de Museu 2022
La consellera de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d’Eivissa, Sara Ramón, i la directora del Museu Etnogràfic d’Eivissa a Can Ros, Lina Sansano, han presentat el programa de concerts i d’activitats preparats per celebrar enguany Nits de Museu que se celebren a l’exterior d’aquest museu. La consellera Ramón ha destacat que aquesta edició “arriba en un moment molt important perquè és la primera vegada que se celebra Nits de Museu sent Can Ros de propietat de tots els eivissencs i eivissenques”, recordant que aquest immoble va ser adquirit en desembre de 2021, passant a ser propietat del Consell Insular.
En el detall del programa d'actuacions de les Nits de Museu, començarà el dissabte 16 de juliol amb l’espectacle musical «La salamandra» interpretat pel duo L’Arannà. La segona actuació tindrà lloc el dissabte 23 de juliol amb un concert del grup eivissenc Solpost, i es clausurà el programa d'estiu 2022 el dissabte 30 de juliol, amb un concert de Doménech i Barbé. Les actuacions són sempre a les 22.00 h.
Tal com ha explicat la consellera de Cultura, aquest estiu s'ha ampliat el programa i les actuacions musicals es complementaran amb noves activitats: d’una banda s’organitzaran visites guiades a les tres exposicions temporals de 2022, una hora abans del concert, des de les 21.00 h i a partir de les 21.30 h, es comptarà amb la participació del jove eivissenc DJ Yor-D, que oferirà una actuació amb música d’Eivissa i es farà un petit tast d’algun producte local.
Totes les activitats són gratuïtes però l’aforament és limitat, per assistir-hi cal apuntar-s’hi prèviament al correcu electrònic museuetnograficcanros@gmail.com
Videoclips CULT i ART de Patrimoni Cultural Immaterial
La directora del Museu Lina Sansano, ha explicat que atès l'impuls del departament de Cultura, Educació i Patrimoni dels inventaris i recerques que encomana fer tant la Unesco, com la llei estatal i la llei autonòmica de salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial, el Museu Etnogràfic d'Eivissa en col·laboració amb l'Arxiu d'Imatge i So ha iniciat la producció d'uns videoclips de devers 3 minuts de durada, en els quals una persona artesana i/o experta, o portador/a(segons la terminologia pròpia de la legislació actual) respondrà a preguntes d'un/a adolescent sobre la importància del seu ofici o experiència.
Es tracta del doble objectiu de captar l'interès del jovent per manifestacions, oficis, tradicions del nostre patrimoni cultural, per tal que coneguin i estimin les nostres tradicions, a la vegada que es recull el testimoni dels portadors o experts dels diferents oficis, feines i expressions culturals.
Aquesta sèrie de videoclips es titulen CULT i ART, Patrimoni Cultural Immaterial, i cada capítol se centra en un portador i un adolescent que és qui l’entrevista i li pregunta sobre un ofici o una tradició concreta. És una idea original dels joves Toni Planells i Yadis González i està produït entre el Museu Etnogràfic d'Eivissa i l'Arxiu d'Imatge i So del Consell Insular d'Eivissa.Ja s'han realitzat els tres primers capítols que són: Espardenyes de pitra amb Maria Torres Orvay i Jordi Bonet Weber; Mestre flaüter amb Toni Riera Marc i Lucas; Parets de pedra seca amb Vicent Marí Palermet i Maria Marí. Estan en procés de preparació tres capítols més que aniran sobre els temes de navegació tradicional en vela llatina, teixir en teler gonella de burell i preparació del cafè caleta.
A partir de la setmana vinent ja s'aniran publicant els primers videoclips en xarxes socials i a les pàgines: