-
01/08/2024
22 artistes protagonitzen l'exposició ‘Premis Vuit d’Agost. Els cinc darrers anys’ a Sa Nostra Sala
El centre cultural del Consell d’Eivissa ‘Sa Nostra Sala’ acull des d’aquest dijous 1 d’agost l’exposició ‘Premis Vuig d’Agost. El cinc darrers anys (2019-2023)’, en la qual es mostren els treballs artístics (pintura, artesania del fang, fotografia, disseny gràfic) d’aquestos Premis del darrer quinquenni.
Avui s’ha presentat en roda de premsa aquesta mostra de la mà del director insular de Cultura del Consell d’Eivissa, Miquel Costa, i els comissaris de l’exposició, Joan-Albert Ribas i Dulce Fernández. En aquesta exposició s’hi podran veure obres de vint-i-dos artistes que han nascut o resideixen a Eivissa en la que pot considerar-se una mostra de l’actualitat artística, del que s’està creant en aquesta illa els darrers cinc anys.
El director insular ha assenyalat que “és una satisfacció cada any convocar aquests premis als quals cada vegada se sumen més artistes”. Miquel Costa ha destacat que aquest certamen abasta un conjunt de disciplines que “han anat incorporant-se cada any fent que aquests premis es consolidin i tinguin cada vegada més importància”. Finalment, el director insular junt als comissaris han convidat a tothom a “gaudir d'aquesta mostra única que reuneix diversos tipus d'expressions artístiques en un mateix espai de més d'una vintena de artistes”.
La inauguració oficial de l'exposició serà aquest divendres 2 d'agost, a les 20.00 hores. L’exposició estarà oberta fins al 30 d’agost, amb horari de dilluns a divendres de 10.00 h a 13.00 h i de 17.30 h a 20.30 h.
Breu història dels Premis Vuit d’Agost
L’any 1997 el llavors encara anomenat Consell Insular d’Eivissa i Formentera va convocar la primera edició del Premi Vuit d’Agost d’Investigació sent conseller de Cultura Joan Marí Tur (els tres primers anys duia afegit l’adjectiu històrica). El jurat, reunit el 6 d’agost d’aquell any, va premiar ex aequo els treballs El puig de Missa de Santa Eulària des Riu. Anàlisi històrica i arquitectònica, d’Antoni Ferrer Abárzuza, i El convent dels pares dominics d’Eivissa. Introducció, estudi i transcripció d’un manuscrit de 1765, de Felip Cirer Costa.
El Premi Vuit d’Agost de Pintura s’hi va afegir posteriorment, el 2014, i en principi només es convocava per a artistes menors de trenta anys. Amb les mateixes característiques, havia tengut, també convocat pel Consell, el nom de Premi de Pintura Jove Sant Miquel de Balansat entre 2000 i 2002. Posteriorment s’havia dit Premi de Tardor de Pintura Jove entre 2003 i 2010. Hem d’esperar fins a l’edició de 2016 per tenir el primer guanyador del certamen de Pintura Jove, que va recaure en Stephen García-Cernuda per l’obra «Rostros del subconsciente», tècnica mixta sobre tela, art brut. Des de 2017 no està limitat a cap edat, per voluntat del Departament i seguint el suggeriment del jurat de l’edició de 2016.
El mateix 2014, el Premi d’Artesania del Fang Joan Daifa, creat el 2005 com a homenatge a Joan Planells Riera, Daifa (Jesús, Eivissa, 1907 — 1992), un dels grans ceramistes de la història d’Eivissa, que es va convocar fins al 2010 es va convertir en Premi Vuit d’Agost d’Artesania del Fang.
El Premi Vuit d’Agost de Fotografia Amateur es va convocar per primera volta el 2016 i en aquella edició el guanyà Maria Isabel Ramon Cardona, per un conjunt de tres fotografies plenes de referències etnològiques eivissenques. Des de 2020, per recomanació del jurat, va passar a denominar-se Premi Vuit d’Agost de Fotografia i s’obrí així també a professionals de la fotografia.
El Premi Vuit d’Agost de Disseny Gràfic es va començar a convocar l’any 2017 i estava en primer lloc destinat a ser la imatge del dia Vuit d’Agost, festa institucional de l’illa d’Eivissa. En l’edició de 2024 s’ha optat per demanar un disseny que serveixi de símbol per als actes del centenari del naixement de Joan Marí Cardona (1925 – 2002).
La darrera categoria, fins a 2024, que s’engloba baix aquesta denominació global de Premis Vuit d’Agost és el de Música, que es va crear l’any 2023 amb les modalitats de Musica Clàssica i Musica Moderna. El 2024, seguint el parer del jurat s’ha ampliat i ja s’ha convocat de manera més diversificada en quatre modalitats que, d’alguna manera, detallen més les opcions dels músics que hi participen: Folk/Jazz/Flamenc; Pop/Rock; Experimental/Electrònica/Música Urbana i Clàssica.