-
24/10/2024
L'Associació Cultural Anneliese Witt – Rafael Tur Costa inicia el projecte del Catàleg Raonat virtual de l'artista Rafael Tur Costa, que serà gratuït i en quatre idiomes
>> El projecte compta amb la col·laboració del Consell d'Eivissa, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu i de l'Escola Universitària ADEMA com a soci acadèmic i científic.
>> L'Associació Cultural convida les persones propietàries d'obra de l'artista a posar-se en contacte per incloure la seva obra al catàleg raonat. Es pot realitzar a la següent adreça electrònica: info@culturalwtc.org o al telèfon: 678 70 18 84.
El president de l'Associació Annelise Witt - Rafael Tur Costa, Marcos Tur, ha presentat aquesta tarda la creació del Catàleg Raonat de l'artista eivissenc Rafael Tur Costa.
El projecte, que compta amb la col·laboració del Consell Insular dEivissa, lAjuntament de Santa Eulària des Riu i lEscola Universitària ADEMA, té com a objectiu crear un Catàleg Raonat digital de lobra completa de lartista, proporcionant un accés obert i gratuït a tota producció artística. Aquest catàleg és una obra de referència fonamental per a l'estudi de l'obra de l'artista i el seu context, ja que recopila i organitza tota la informació disponible de la seva obra, detallant aspectes com les dimensions, tècniques, data de creació, exposicions i referències bibliogràfiques de cada peça”, ha detallat el director científic del projecte, el doctor Jaume Reus.
El president de l'Associació Cultural Anneliese Witt – Rafael Tur Costa, MarcosTur, ha donat les gràcies al Consell dEivissa, Ajuntament de Santa Eulària i Escola Universitària ADEMA per la seva col·laboració. Així mateix, ha mostrat satisfacció amb el desenvolupament d'aquest projecte, en commemoració del centenari del naixement de l'artista, que contempla l'accés gratuït al Catàleg Raonat no només preservant el llegat de Rafael Tur Costa, sinó que també servirà com una eina educativa valuosa per a futures investigacions i autenticació d'obres. A més, la plataforma web estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i alemany, facilitant així el seu ús per part de la comunitat internacional.
Fases del projecte
El projecte es desenvolupa en dues fases. La Fase 1, que es va iniciar a l'agost i es prolongarà fins al proper mes de novembre, se centra en la catalogació de les obres originals de Tur Costa conservades a la seu de l'Associació Cultural Anneliese Witt – Rafael Tur Costa, així com de les obres a col·leccions públiques i privades de les Illes Balears.
A la Fase 2, que tindrà lloc entre gener i abril de 2025, es catalogaran les obres disperses per tot el món, a més de la documentació relacionada amb l'artista, com ara correspondència, escrits, entrevistes i articles.
L´Associació Cultural Anneliese Witt – Rafael Tur Costa s´encarregarà de la creació dels continguts i el disseny de les pàgines web del catàleg i de l´associació. Per la seva banda, ADEMA assumirà la responsabilitat de la programació informàtica i el manteniment tècnic d'ambdues plataformes, cosa que en permetrà l'actualització constant i un accés global.
D'altra banda, el director científic del projecte, el doctor Jaume Reus, ha insistit en la importància de convidar les persones propietàries d'obra de l'artista a posar-se en contacte amb l'Associació Cultural per incloure la seva obra al Catàleg Raonat.Es pot realitzar a la següent adreça electrònica: info@culturalwtc.org o al telèfon: 678 70 18 84.
“És un repte atractiu ja que requereix una investigació minuciosa i un enfocament rigorós. La possibilitat de comptar amb una plataforma digital i en constant actualització és un gran avenç en la manera com documentem i compartim l'art contemporani. El Catàleg Raonat és una eina crucial que permetrà a investigadors, estudiants i públic general comprendre millor l´obra de Tur Costa”, ha argumentat el doctor Jaume Reus. L'equip que realitzarà el projecte inclou Catina Costa i Sílvia Poch a la catalogació i la fotografia, respectivament.
El president del Patronat de l´Escola Universitària ADEMA, Diego González, ha destacat la importància d´aquesta col·laboració científica “que no només recull l'obra del llegat d'un artista tan reconegut com Rafael Tur Costa, sinó que també posa en valor el compromís de la nostra institució acadèmica amb la investigació i la difusió cultural. Ens sentim molt satisfets de dur a terme tot aquest projecte que contribuirà a la preservació i divulgació del llegat artístic, accessible per a tothom i que servirà de punt de partida per a investigadors, col·leccionistes, crítics d'art i altres professionals de l'àmbit artístic interessats a estudiar la trajectòria i l'obra de l'artista".
A més, “la col·laboració amb l'Associació Cultural Anneliese Witt – Rafael Tur Costa és un exemple de com la universitat i la cultura poden col·laborar i treballar mà a mà per enriquir el coneixement artístic de la nostra comunitat. Promoure, editar i col·laborar en la producció de catàlegs raonats és una de les aportacions científiques de la institució acadèmica per enfortir el coneixement i difusió de l'art a la nostra comunitat”, ha asseverat González.
Per part seva, el director insular de Cultura i Patrimoni, Miquel Costa Tur, ha expressat que "posar en valor, promoure i donar suport a la creativitat, l'art i la cultura és una prioritat bàsica del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell d'Eivissa , i poder compartir-ho amb uns referents vitals de l'art insular com l'obra d'Anneliese Witt i Rafael Tur Costa és una oportunitat a què ens sumem des del primer dia que Marcos Tur i família ens ho van proposar”. "Estem segurs que aquest Catàleg Raonat serà un referent per comprendre i ampliar la memòria i la petjada artística de Rafael Tur Costa", ha afirmat.
Finalment, ha donat l'enhorabona a totes les parts, A l'Associació, Ajuntament, ADEMA, Jaume Reus, Catina Costa i Silvia Posch.
L'alcaldessa de Santa Eulària des Riu, Carmen Ferrer, ha explicat que “Tur Costa és una de les grans figures culturals de les Balears i tenim la immensa sort que hagi estat veí nostre i que la seva família hagi decidit promoure el coneixement de la seva obra i el descobriment d'altres grans artistes a l'espai que han creat a Jesús”. "Com a Ajuntament tenim l´obligació de promoure i protegir el nostre patrimoni i recolzar aquest catàleg és una forma d´aconseguir aquest objectiu posar en valor unes creacions que són reflex d´una ment i una sensibilitat excepcionals", ha afegit.